vrijdag 6 februari 2015

Getver, een scheeftrekkende broek



Heb ik weer,  koop ik een keer en spijkbroek, trekt de rechter broekspijp scheef. De pijp draait steeds naar binnen toe en dat zit vervelend. Ken je dat probleem? Je hebt het ook vaak met T-shirts, de zijnaden draaien naar voren of achteren toe en het model is dan uit het T-shirt. Hoe je het ook weer in model probeert te trekken en te duwen als je het ophangt, er blijft een draaiing in zitten.

mijn scheeftrekkende spijkerbroek


Waar komt dat scheeftrekken vandaan?


Dat heeft te maken met de manier waarop het kledingstuk uit de stof is geknipt. Bij geweven stof zoals spijkerstof, heb je draden die om en om geweven zijn. Je kent dat vast wel van school, verticale draden die op een raampje gespannen zijn waar je dan met gekleurde wol doorheen ging: over een draad heen en dan onder een draad door. De gespannen draden bepalen de richting van de stof.  Als je nu een kledingstuk uit de stof knipt, dan moet je zorgen dat je de stof recht hebt liggen. Je knipt je patroon dan op de recht-van-draad-lijn. Op de papieren patroondelen staat vaak een lijn getekend die aangeeft hoe die recht-van–draad-lijn moet lopen. Je zorgt dan dat die lijn evenwijdig loopt aan je recht-van-draad. Knip je de stukken voor het kledingstuk scheef uit de stof, dan zal de stof gaan trekken en draaien als het kledingstuk klaar is. Je krijgt je T-shirt dan dus nooit meer goed in model of je broekspijp draait naar binnen zoals bij mijn spijkerbroek. 

Storend.


Helaas heb ik in de winkel niet gemerkt dat mijn spijkerbroek niet goed geknipt was, anders had ik hem niet gekocht. Bij T-shirts valt het vaak pas op nadat je het kledingstuk gewassen hebt. Persoonlijk let ik altijd goed op de recht-van-draad-lijn als ik stof knip omdat ik het heel erg storend vind als kledingstukken scheef trekken. En jij, vindt jij scheeftrekkende kleding storend?


Hartelijke groet, Astrid

1 opmerking:

  1. Ik heb dit ook bij een aantal broeken gehad, super storend! Eerst dacht ik nog dat het aan mij lag! Gelukkig niet hah

    BeantwoordenVerwijderen