zondag 11 januari 2015

Een andere kijk op menstrueren



Dagelijks krijg je signalen van je lichaam en je psyche. We hebben een pijntje of een ongemakje, voelen ons niet helemaal in onze hum of ronduit down. Soms accepteren we dat het er is maar vaker proberen we het ongemak zo snel mogelijk weg te krijgen. Daarvoor gebruiken we  maar al te vaak chemische middelen zoals een paracetamolletje, een temazepammetje, de pil,alcohol, sigaretten, suiker enz. enz. Door wat we voorgespiegeld krijgen met name door reclame op televisie, in tijdschriften en via sociale media, zijn we het normaal gaan vinden om de oplossing van ongemakken buiten ons zelf te zoeken. Maar zou het niet gezonder zijn om de oplossing in jezelf te zoeken?


Menstruatieklachten anders bekeken




Nemen we het veel voorkomende probleem van ongemakken rondom de menstruatie. Bijna iedere vrouw kent ze wel: hoofdpijn, vermoeidheid, opgezette en gevoelige borsten, prikkelbaar tot ronduit depressieve  gevoelens. Al deze klachten zijn signalen van je lijf en onderbewuste dat je iets dient aan te pakken. Je doet er goed aan om in dit soort situaties een moment voor jezelf te nemen en te voelen wat er te voelen valt. Vaak wordt je dan duidelijk welke (oude) emoties en/of patronen om een plekje  of verandering vragen. In vroeger tijden zonderden vrouwen zich af tijdens de menstruatie. Niet omdat ze onrein waren zoals men (mannen) ons willen doen geloven, maar omdat een vrouw extra gevoelig en intuïtief is tijdens de menstruatie. Je ziet en voelt dingen helderder en gevoelens laten zich niet meer onderdrukken. Met het vloeien van je bloed kun je makkelijker dingen los laten, schonen dus. Omdat we dat al eeuwen niet meer doen, krijgen we klachten rondom de menstruatie. Sterker nog, we onderdrukken onze normale cyclus met kunstmatige hormonen waardoor we alleen nog een onttrekkings-bloeding opwekken of helemaal niet meer menstrueren. En daarmee hebben we een groot deel van onze vrouwelijke basis onderdrukt en ver-
kwanselt.

Je vrouwelijke basis

Tijd om terug te keren naar onze vrouwelijke basis. Wees lief voor jezelf rondom en tijdens je menstruatie. Luister naar jezelf, voel wat er te voelen is en pak aan wat er aangepakt moet worden.
Vaak helpt het om een ritueeltje voor jezelf te doen.  Dat kan van alles zijn: verbranden van een tekst of tekening die symboliseert wat jij aan wilt pakken of een plek wilt geven. Een plantje kopen of zaaien en verzorgen, een tekening of gedicht maken, wat er op dat moment maar bij je opkomt. In het begin voelt het een beetje gek om zoiets voor jezelf te doen. Als je het vaker doet, dan merk je wat een heilzame werking het heeft. En zeg nou zelf, het is toch veel gezonder dan jezelf volstoppen met chemische rommel.

Heb een mooie menstruatie periode.


Liefs  Astrid
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten