zondag 14 september 2014

Hoe begeleid je je kind gezond door koorts heen







Een rood koppie, jengelig, hangerig, heel stil of heel druk en het gevoel dat je een kacheltje op schoot hebt. Onmiskenbaar aanwijzingen dat je kind koorts heeft. Vaak levert dat even een schrikmomentje op: O jee, wat is er aan de hand en wat nu? Voor veel ouders is de eerste reactie dat de koorts snel moet zakken en eventuele pijn weg moet. Maar is dat wel echt de bedoeling? Waarom krijgt je kind eigenlijk koorts? 

De functie van koorts


Koorts is het meest effectieve middel van het kinderlijfje om ziekten te overwinnen. Door de verhoging van de temperatuur verlopen alle stofwisselingsprocessen sneller. Hierdoor worden bacteriĆ«n, virussen en afvalstoffen sneller uitgeschakeld en opgeruimd. Daarnaast leert het lijfje zich te weren tegen ziekteverwekkers. Kortom, koorts is een gezonde reactie van het afweermechanisme. Vaak zie je als je kind koorts heeft gehad, dat het een ontwikkelingssprongetje heeft gemaakt. Het kijkt wijzer uit de oogjes, het praat beter of een motorische vaardigheid gaat ineens veel beter. Het is alsof het een te krap jasje heeft uitgedaan waardoor de ontwikkeling sneller door kon gaan. 

Als je koorts onderdrukt


Maar je kind voelt zich ziek, heeft pijn en is zielig, hoe begeleid je dat op een gezonde manier? Het eerste advies is over het algemeen om een paracetamolletje te geven. Daarmee onderdruk je echter de koorts en ontneem je het kind de mogelijkheid om met ziekte te leren omgaan. Je geeft het afweermechanisme als het ware het signaal dat het niet goed werkt. Daarnaast kan het kind afvalstoffen, virussen en bactieriƫn niet goed opruimen waardoor het meer gaat kwakkelen en zwakker wordt in plaats van sterker. Maar wat dan wel?
  

Wat kun je verwachten bij koorts


Allereerst: kijk goed naar je kind. Hoe gedraagt het zich: is het alert of suf, slaapt het veel of juist niet, wil het bij je zijn of liever alleen zijn, enz. Kijk waar je kind behoefte aan heeft. En dat kan lastig zijn als het de hele tijd bij jou wil zijn en je dus zelf nergens meer aan toe komt.
Als de huid van de armen en benen ( met name de 

kuiten) koel aanvoelt en de koortsthermometer 38,5 aangeeft, dan kunt je er zeker van zijn dat de temperatuur nog zal stijgen. Kuiten en voeten worden pas heet, als de temperatuurstijging voorbij is en het lichaam warmte wil gaan afstaan. Dek het kind in deze fase warm toe en geeft het wat hete thee te drinken. Tijdens de temperatuurstijging voelen kinderen zich vaak niet lekker en geven gemakkelijk over. Vaak klagen ze over hoofdpijn en/of buikpijn. Dit verdwijnt vaak als de koorts het hoogtepunt heeft bereikt. Dwing het kind niet tot eten, maar geef eventueel, als het kind daar zin in heeft, wat warme thee. Geef bij hoge koorts zonder diarree veel vocht te drinken (bijv. thee met een beetje suiker of honing, half verdunde vruchtensap, dixap e.d. ). Geef het licht verteerbaar eten met weinig vet en eiwit als het daar behoefte aan heeft. Geef liever geen zoetigheid, chips of noten. In deze fase valt het kind vaak in gewicht af, maar dat haalt het later weer snel in

Kuitwikkels aanleggen


Voelt de huid tot en met de kuiten heet aan, dan is bij een temperatuur vanaf 39 graden een kuitwikkel aan te raden. Hiermee help je het lichaam om overtollige warmte via de huid af te staan. Kuitwikkels nooit aanleggen bij koele kuiten en/of koude rillingen, zelfs niet als de koorts dan al hoog is.
Kuitwikkels niet ijskoud maar koel aanleggen. Dunne katoenen doeken (bijv. een katoenen luier of theedoek) in koel water dompelen en goed uitwringen. Vanaf de voet, inclusief de tenen en de hielen, tot onder de knie het been redelijk strak inwikkelen. De wikkel met een moltondoek of handdoek stevig vastmaken. Daarom een strak aangelegde wollen doek of  een grote wollen sok. Het kind tijdens de behandeling licht toedekken. Bij hoge koorts de wikkels om de 10 minuten wisselen, ze zijn dan al warm. Na drie keer wisselen een half uur pauze inlassen.
Stop met de wikkels als de voeten tijdens de behandeling koud worden.

Roep deskundige hulp in wanneer nodig


Volg altijd je ‘buikgevoel’ , vertrouw je het niet, neem contact op met de huisarts en laat deze naar je kind kijken. Zieke kinderen reageren over het algemeen heel goed op een behandeling met homeopathische remedies. Ben je met je kind bekend bij een klassiek homeopaat, neem daar dan contact mee op. Indien nodig kan deze je kind ondersteunen met een bij jou kind passende remedie. 

Er zijn voor je kind


En als laatste: wees er voor je kind, leg het lekker op de bank met de favoriete knuffels, lees een extra verhaaltje voor, doe een klein spelletje, ga bij je kind zitten als je de aardappels schilt. Neem het ’s nachts bij je in bed zodat je kind zich veilig voelt en jij ziet wat er gaande is. En ja, dat is zwaar voor jou als moeder. Maar ook dit hoort bij kinderen opvoeden. Zorg ervoor dat je zelf weer uitrust als dit voorbij is door wat andere zaken door je partner of je moeder of je eigen vader over te laten nemen. Vraag hulp als dat nodig is. 
Veel sterkte
Astrid


Geen opmerkingen:

Een reactie posten