maandag 8 september 2014

Waarom biologische geteelde groenten gezonder zijn.




Gisteren liep ik in mijn mini-boomgaard appels te rapen. Mooie appels, sommige wat wormstekig, maar ach, ze zijn wel zonder kunstgrepen uitgegroeid tot een mooie appel. En ze zijn van de boom gevallen toen ze echt rijp waren. Veel van mn. het fruit dat we in de winkel zien liggen, wordt net niet rijp geplukt. En dat proef je , echt waar. Biologisch gekweekte groente en fruit krijgt wel de tijd om te groeien en te rijpen. En dat proef je ook. Maar er is meer wat biologisch geteelde groenten en fruit gezonder maakt. 


Gezonde voeding is meer dan de optelsom van koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines en mineralen. Alles om ons heen straalt energie uit in de vorm van lichtdeeltjes, zogeheten fotonen. En deze fotonen bepalen mede de vitaliteit van ons voedsel. Hoe meer fotonen een krop sla uitstraalt, hoe voedzamer het is. Want ook wij mensen stralen fotonen uit. Om gezond te blijven hebben we voedsel nodig dat vitaal is, dus meer fotonen uitstraalt. Je kunt je voorstellen dat een krop sla die in een kas op water met het ‘juiste’ mengsel aan voedingsstoffen heeft gestaan in kunstmatig daglicht, een andere vitaliteit heeft dan een krop sla die lekker met zijn wortels in gezonde grond heeft gestaan en het ritme van dag en nacht heeft mogen ervaren. De laatste krop sla heeft een langere tijd nodig om tot een mooie krop uit te groeien. En die krijgt hij dan ook. En ook dat proef je. In een laboratorium zul je alleen niet terugvinden dat er veel meer voedingsstoffen inzitten dan in een kas-gekweekte krop sla. En dus beweert de wetenschap dat er niet veel verschil zit tussen biologisch en niet-biologisch gekweekte groente. Behalve dan het milieu aspect, wat natuurlijk ook niet onbelangrijk is. De vitaliteit van de groente wordt echter buiten beschouwing gelaten.



Biologisch geteelde groenten en fruit is duurder dan niet-biologisch geteelde. Maar overal zie je regionale initiatieven van kwekers die groentepakketten aanbieden. Je krijgt dan wekelijks een assortiment groenten die op dat moment op de kwekerij voor handen zijn. En dat is meestal een stuk goedkoper dan dat wat je in natuurvoedings-winkels vindt. Vaak ben je zelfs goedkoper uit dan wanneer je groenten in de supermarkt koopt. Kijk eens rond op internet wat voor groentepakketten er bij jou in de buurt aangeboden worden. Er is vast iets bij wat bij jou situatie past. 

Eet smakelijk en liefs,
Astrid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten