Het is herfst: kil, grijs, druilerig weer. Tijd om het
behaaglijk voor jezelf en je dierbaren te maken. Tijd voor heerlijke
verwarmende soep bij de lunch. En dan bedoel ik niet soep uit een pakje of
zakje, nee, een lekkere snelle zelfgemaakte soep. Want daar zit ook een boel
liefde in, en dat is nog het meest verwarmend. Dus vandaag een receptje van
mijn hand. Een soeprecept waar je naar hartenlust mee kunt variƫren.
Recept voor snelle tomatensoep |
Snelle gebonden tomatensoep
Je hebt nodig:
25 gram
boter of margarine
1 grote
ui of 2 kleintjes, gesnipperd
1 teentje
knoflook gesnipperd naar keuze
gedroogde
of verse rozemarijn naar smaak
2 kleine
blikjes tomatenpuree
30 gram
bloem
2,5 groentenbouillonblokjes
1,5 liter
water
versgemalen
peper
eventueel
wat room
Zo maak
je de soep:
Smelt de
boter of margarine in een ruime pan. Fruit hierin de ui en eventueel de
knoflook tot ze een beetje beginnen te kleuren. Voeg de rozemarijn toe en laat
even mee fruiten. Roer er de tomatenpuree doorheen en laat ook dit even
meebakken. Door de tomatenpuree even mee te bakken, wordt ze wat zachter van
smaak. Voeg de bloem toe en laat ook dit al roerend even verwarmen zodat het al
een beetje gaart. Verkruimel de bouillonblokjes erboven en weer roeren. Als het
goed is lossen de blokjes al wat op. Voeg een halve liter water toe en roer
goed totdat alle klontjes eruit zijn. Gebruik eventueel een garde. Voeg de rest
van het water toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Even zachtjes
laten doorkoken totdat de soep wat dikker is. Wel regelmatig even roeren. Wil
je soep dikker, voeg dan een papje van bloem losgeroerd met water toe. Breng de
soep op smaak met wat versgemalen peper. Schenk er als de soep in de kom zit
eventueel nog een lepel room bij.
En hoe
kun je hier nu mee variƫren?
-
vervang de tomaten puree en de rozemarijn door
kerriepoeder en je hebt een kerriesoepje
-
met champignons of andere paddestoelen in plaats
van de tomatenpuree heb een heerlijke paddestoelensoep
-
houd je van wat meer pit, gebruik dan mosterd in
plaats van de tomatenpuree en de rozemarijn.
-
de rozemarijn kun je vervangen door verse
basilicum of bieslook voor een wat frissere soep.
Zie hier,
een snelle basissoep waar je vele kanten mee op kunt. De meeste benodigdheden
heb je waarschijnlijk al in huis.
Ik vind
het leuk als je me laat weten wat voor soep jij gemaakt hebt met dit
basisrecept. En misschien heb jij nog varianten als aanvulling op mijn lijstje?
Eet smakelijk, Astrid
Geen opmerkingen:
Een reactie posten